معرفی قابلمه سرامیکی و نحوه استفاده از آن
زمانی که قابلمههای تفلون وارد بازار شدند، چون اولین قابلمه نچسب تولید شده بود، مردم استقبال چشمگیری برای خرید این محصول کردند. پس از مدتی که مضرات تفلون دهن به دهن چرخید و بر سر زبانها افتاد، از محبوبیت تفلون کاسته شد و همه به دنبال یک جایگزین مناسب برای آن بودند.
پس از آن چدن و سرامیک وارد بازار شد و کمی انتخاب را برای مصرفکننده سخت کرد. اینکه جنس کدام بهتر است و کدام دوام بیشتری دارد؟
قابلمه سرامیکی چیست؟
یک تصور اشتباه بین افراد جامعه در مورد جنس قابلمهها این است که فکر میکنند جنس قابلمه، چدن، سرامیک یا تفلون است. در حالی که جنس همگی آلومینیوم است تنها در پوشش داخلی با یکدیگر متفاوتند. حتی قابلمه چدن نیز میتواند پوشش تفلون یا سرامیک داشته باشد.
همانطور که اشاره شد، سرامیک یک نوع پوشش است که روی بدنهای از جنس آلومینیوم آلیاژی یا آلومینیوم خالص قرار میگیرد. این پوشش مقاومت زیادی نسبت به سایش دارد و این وجه تمایز سرامیک با تفلون است. چون دیرتر آسیب میبیند پس احتیاط کمتری برای شستشو و آشپزی نیاز دارد.
در مورد قابلمه سرامیکی باید این نکته را یادآور شد که سطح نچسب این ظروف بر خلاف قابلمههای تفلون فاقد مواد سمی است، همچنین پوشش سرامیک داخل ظرف، از نفوذ عناصر فلزی بدنه به داخل غذا نیز جلوگیری میکنند.
اما نکته منفی در مورد سرامیک در اینجاست که نچسبی آن به مرور زمان کم شده و از بین میرود. حالا انتخاب با شماست که داشتن چه ویژگی برای تهیه ظروف پختوپز برای شما در اولویت قرار دارد؟ مقاومت به سایش و حرارت و یا نچسبی. انتخاب این مورد، نوع پوشش تفلون یا سرامیک را مشخص میکند.
در بازار دو دسته ظروف پختوپز با پوشش سرامیک وجود دارند. قابلمههایی با بدنه آلومینیوم آلیاژی یا آلومینیوم خالص با پوشش سرامیک و تابههای با جنس بدنه استیل و پوشش داخلی سرامیک.

ویژگیهای قابلمههای سرامیکی
قابلمههای سرامیکی دارای دو دسته ویژگی مثبت و منفی هستند، در ادامه این خصوصیات شرح داده خواهد شد:
مزایا
– پوشش داخلی آنها مقاوم بوده و استفاده از قاشقهای فلزی برای پختوپز منعی ندارد.
– قابلمه سرامیکی در برابر غذاهای اسیدی واکنش نشان نمیدهد.
– سرامیک یک ماده طبیعی است، بنابراین تغییری در طعم غذا ایجاد نمیکند.
– گرما را تا مدتی پس از خاموش شدن منبع حرارت، در قابلمه حفظ میکنند.
– دما را به صورت یکنواخت در تمام سطح قابلمه پخش میکند.
– خاصیت نچسب بودن قابلمه سرامیکی سبب کمتر مصرف کردن روغن حین آشپزی میشود.
– شستشوی آنها ساده است و تنها با یک ابر و مقداری مایع به راحتی تمیز میشوند.
– قرار دادن آنها در ماشین ظرفشویی، منعی ندارد.
– در طرحها و رنگهای متنوعی تولید شدهاند به همین علت از نظر زیبایی رتبه بالایی دارند.
معایب
– قابلمه سرامیکی خالص، وزن سنگینی دارد.
– نسبت به سایر وسایل پختوپز قیمت بالاتری دارند.
– حرارت بالا در آشپزی به این قابلمهها صدمه وارد میکند.
– در اثر ضربدیدگی دچار ریزش میشوند و پس از مدتی خاصیت نچسبی خود را از دست میدهند.
– مقداری شکننده هستند و در هنگام استفاده از آنها باید احتیاط کرد.
نحوه استفاده صحیح و نگهداری از ظروف سرامیکی
– بر خلاف ظروف چدنی که قبل از آشپزی باید گرم میشدند، این ظروف نباید خالی روی حرارت قرار بگیرند، چرا که این موضوع سبب ایجاد ترکهای ریز در ظرف میشود که عمر آن را کاهش میدهد. پس بهتر است اول مواد غذایی را داخل ظرف ریخته سپس گاز را روشن کنید.
– به هیچ عنوان شوک دمایی به قابلمه سرامیکی وارد نکنید. برخی از قدیمیها عادت داشتند بلافاصله پس از خاموش کردن گاز، قابلمه را در آب سرد قرار میدادند تا تهدیگ آن راحتتر جدا شود، اما انجام این کار در مورد ظروف سرامیکی کیفیت و دوام آن را به شدت کاهش میدهد.
– کف ظروف سرامیکی بسیار حساس است، پس به هیچ عنوان از سیم برای تمیز کردن آن استفاده نکنید.
– بعد از اتمام آشپزی، اجازه دهید قابلمه خنک شود، سپس آن را بشویید.
– حتی اگر فضای کافی برای نگهداری قابلمههای سرامیک ندارید، باز هم آنها را روی هم قرار ندهید. چرا که انجام این کار باعث خش افتادن ته ظرف و کاهش کیفیت محصول میشود، بنابراین هزینهای که برای تهیه این ظروف کردید، به هدر میرود. اگر مجبور به انجام این کار شدید، بین قابلمهها فوم یا پارچه نرم قرار دهید.
سایت مرتبط:
2 دیدگاه در “معرفی قابلمه سرامیکی و نحوه استفاده از آن”